Studenttrivsel jobber for tiden med to aktiviteter innenfor arbeidsområdet Trivsel og tilhørighet til lokalsamfunnet, En koordinert studiestart og Student i frivillighet.
En koordinert studiestart Agder
Studiestart er studentenes første møte med studentlivet og studiebyen. Derfor er det viktig at alle relevante aktører samarbeider for å skape en best mulig velkomst for både nye og gamle studenter.
Studenttrivsel-prosjektet tar rollen med å koordinere ulike aktører som er viktige for studenter under studiestart i både Kristiansand og Grimstad. Disse aktørene inkluderer både de som jobber direkte med studenter og de som spiller en indirekte, men viktig rolle for at studentene skal få en god start i sin nye studieby.
For å sikre effektiv koordinering av studiestarten har prosjektet utviklet et årshjul med agenda og fastsatt deltakerliste. Dette inkluderer fadderstyrene, studiestedene, studentrepresentanter, kommunen, foreninger for byliv og næring, studentersamfunn, Studentsamskipnaden, og Visit-selskap. Gjennom regelmessige samarbeidsmøter bidrar hver aktør med sine styrker og formidler informasjon til sine respektive vikrsomheter. Dette sikrer både at byene blir presentert fra sin beste side og at alle drar i samme retning under studiestart.
For å styrke samarbeidet er det viktig at vi kommuniserer samlet til studentene. Derfor oppfordrer prosjektet alle involverte parter til å aktivt bruke Studentsamskipnadens studiestart-app og studiestartprofil. Disse verktøyene kan fritt benyttes for å informere om studenttilbud, tjenester og arrangementer under studiestart.
Gjennom koordinert innsats sørger vi for at alle studenter i Agder får en fantastisk start på sin studentperiode, med god mottakelse og tilrettelegging som fremmer trivsel og tilhørighet.
Student i frivillighet
Å finne tilhørighet, en læringsarena og personlig utvikling, eller bare et pusterom for hverdagsglede og fellesskap, kan oppnås på mange ulike måter. En av disse er gjennom frivillig arbeid. Undersøkelser viser at studenter som engasjerer seg i frivillighet, har lettere for å få venner enn de som ikke gjør det (SHoT, 2022).
Student i frivillighet er vår samlebetegnelse på arbeidet vi skal gjøre knyttet til all frivillighet studenter kan engasjere seg i. Vi har definert fire hovedkategorier for dette arbeidet:
- Studentfrivillighetens rammevilkår og muligheter i regionen
- Samarbeid og felles møtearenaer mellom studentfrivillighet og lokal frivillighet
- Den enkelte students kontakt med lokal frivillighet
- Kontakt med lokale lag og foreninger, og engasjement i studentforening som kobling til arbeidsliv
Med studentfrivillighet og studentforening er det her snakk om frivillighet og foreninger drevet av og for studenter. På den andre siden referer lokal frivillighet, og lokale lag og foreninger, til frivillighet og foreninger drevet av og for innbyggere generelt.
Studenttrivsel kartlegger nå støttefunksjoner og ressurser for studentfrivillighet i regionen. Vårt mål er å øke synligheten og tilgjengeligheten av disse for både studentforeninger og den enkelte student, slik at enda flere kan gripe muligheten til å delta akkurat sånn de ønsker.
Et viktig aspekt for prosjektet er å utvikle tiltakene sammen med studentfrivilligheten slik at vi bidrar til forsterking av frivilligheten heller enn konkurranse om eller rovdrift av frivillige. Derfor jobber for å finne mulighetene som gir vinn-vinn situasjoner!