Besøksadresse:

Rådhuskvartalet
Rådhusgata 18 - 2. etasje
4611 Kristiansand

Harald Furre
Adm.dir. Kilden teater- og konserthus

«Kristiansand er en vital kulturby med Kilden – Norges nest største musikk- og scenekunstinstitusjon – som en ledende virksomhet. I Kristiansand kan alle oppleve god kunst- og kultur, uansett hvilken sjanger de er glad i. Et godt kulturtilbud er svært viktig for å skape en innovativ og attraktiv by som det er godt å bo og jobbe i»
Harald Furre, Adm.dir. Kilden teater- og konserthus

Mer enn sol og sommer

Kristiansandsregionen har unike kvaliteter som legger til rette for å leve gode liv.

At landsdelen oppleves som attraktiv, er en betydelig fordel for nyetablerte industribedrifter på jakt etter dyktige medarbeidere. Kanskje handler det litt om størrelse; Kristiansand er minst blant landets fem største byer. Den har storbyens rike kultur- og opplevelsestilbud og småbyens korte avstander til servicetilbud, natur og frilufts-områder. Og mens andre storbyer opplever pris- press og mangel på boliger, har Kristiansand et bredt boligtilbud til fornuftige priser.

Mange har oppdaget disse kvalitetene. Kristiansandsregionen har hatt en stabil tilvekst av tilflyttede de siste årene, og har en ung befolkning som setter sitt preg på den lille storbyen. Ikke overraskende ble Kristiansand i 2018 kåret til Norges mest attraktive by av Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Skole og barnehage
Kristiansand har god barnehagedekning og et variert tilbud med hensyn til størrelse, faglig innhold og geografisk spredning. Barnehagene i Kristiansand er blant landets beste, ifølge Utdanningsdirektoratets foreldreundersøkelse. Den viser at foreldre i Kristiansand er mest fornøyde med barnehagen sin, sammenlignet med de andre store kommunene. Det er også god skoledekning og en veletablert internasjonal skole i kommunen. Den internasjonale skolen er et gratis tilbud, og et attraktivt supplement for internasjonale arbeidere med barn i skolealder. 

Natur og friluft
Kristiansand består av et kompakt bysentrum omgitt av kyst og idylliske friluftsområder. Baneheia og bymarka ligger nord for Kvadraturen og byr på badevann, flotte turløyper og oppkjørte skiløyper vinterstid. Beveger man seg sørover i Kvadraturen, mot sjøen, finner man Odderøya, med kafé, gallerier, krigshistorie og flere idylliske badeplasser. Skjærgården, med sine blankskurte svaberg og rolige viker, er aldri langt unna.

Kunst og kultur
Motoren i regionens kulturliv heter Kilden teater- og konserthus. Den prisbelønnede institusjonen er et av Nordens mest spennende miljøer for profesjonell scenekunst og musikk. I 2019 opplevde 176.000 publikummere 848 konserter, forestillinger og arrangementer her. Kilden teater- og konserthus er hjemmet til blant andre Kristiansand Symfoniorkester, Kilden Teater og Kilden Opera. Med etableringen av den mye omtalte Kunstsilo Kristiansand, blir byen og Sørlandets Kunstmuseum permanent tilholdssted for Tangen-samlingen, verdens største samling av nordisk modernistisk kunst. 

Kristiansand satser på kultur og byr på et rikt festivalliv gjennom hele året. Hver sommer kommer titusenvis av unge mennesker til Kristiansand og Palmesus; Skandinavias største 
og beste strandfest.

Attraksjoner
Kristiansand er Kaptein Sabeltanns rike. Han befinner seg i Kristiansand Dyrepark som er en av landets mest besøkte turistattraksjoner. Bor du i Kristiansand er du kun en kort busstur unna en park hvor du, foruten sjørøvere, kan se dyr fra hele verden, delta i aktiviteter og besøke badeland. Et stort badeland finner du også i Kristiansand sentrum. Aquarama har store inne- og utendørs basseng og tilbyr mange aktiviteter og spafasiliteter like ved Bystranda.

Klatreparken Høyt og Lavt Kristiansand ligger en ti minutters tur fra Kristiansand sentrum i naturskjønne omgivelser. Med sine mange løyper og ziplines er den spennende for både store og små. I Vennesla like utenfor Kristiansand kan du kjøre med Norges første museumsjernbane, Setesdalsbanen, og oppleve over 100 år gamle damplokomotiver i virksomhet. 

Sørlandsparken er en attraksjon i seg selv, med 450 bedrifter og virksomheter. Her ligger også Sørlandssenteret, Skandinavias største kjøpesenter målt i areal, med 147 butikker og 
en gulvflate på 172 000 kvadratmeter. 

Noémi og Löic Chenal, med barna Gaspard (7) og Côme (4), er innflyttere fra Frankrike og jobber som prosessingeniører på Glencore Nikkelverk.

«Vi ble overrasket over hvor internasjonalt miljøet i Kristiansand er. Vi har funnet oss godt til rette i en by med kulturelt mangfold og rikt sosialt liv. Vi elsker balansen mellom jobbutfordringer og fritid, og har fått god hjelp til å integrere hele familien. Vi verdsetter den varme mottakelsen vi har fått.»
Noémi &Loïc Chenal, innflyttet familie

Der det er hjerterom, er det husrom

Ingen storbyer kan konkurrere med Kristiansandsregionens tilgang på sentrale boliger til fornuftige priser.

Gode rammebetingelser for å etablere seg er ofte avgjørende når mennesker vurderer om de skal flytte til en ny region og ny jobb. Takket være en ekspansiv boligpolitikk, kan Kristiansandsregionen tilby et unikt utvalg av boliger og boligtomter i sentrale strøk. Prisnivået er det laveste blant landets storbyer. 

Boligmarkedet i Kristiansandsregionen kjennetegnes av forutsigbarhet og moderat prisvekst. Det er en god balanse mellom pris og etterspørsel i markedet. En viktig årsak til dette er at byggingen av nye boliger har holdt følge med befolkningsveksten. Bare i Kristiansand er det bygd over 10 000 nye boliger de siste 10 årene. Over halvparten av dem er leiligheter som ligger bynært. Byggeaktiviteten i Kristiansandsregionen ventes å ligge på et høyt nivå også i årene som kommer. Rundt 17 000 nye boliger er regulert eller under regulering. Det er mer enn det antatte behovet for nye boliger de neste årene, basert på dagens prognoser for befolkningsvekst. 

Prisgunstig
Den gode tilgangen på boliger gjør at Kristiansands- regionen har unngått det kraftige prisstigningen andre byregioner har opplevd. I dag koster en gjennomsnittsbolig i kommunen 2,9 millioner kroner. Til sammenligning er prisen i Oslo rundt 5,4 millioner kroner og 3,6 millioner kroner i Bergen og Trondheim. I Stavanger ligger gjennomsnittsprisen på rundt 3,7 millioner kroner (EMF April 2020). 

God plass
Med sine 110 000 innbyggere er Kristiansand godt rustet til å ta imot tilflyttere som ønsker seg en karriere i ny batterifabrikk. Hele bo- og arbeidsregionen som Kristiansand er en del av, huser nær 200 000 innbyggere og har god plass til alle som kan tenke seg å flytte til landsdelen.  Valgmulighetene er mange; man kan bo sjønært, sentrumsnært eller i landlige omgivelser. 

Der det er husrom, er det hjerterom.
Velkommen til Kristiansand!