Business Region
Kristiansand
Meny

Besøksadresse:

Rådhuskvartalet
Rådhusgata 18 - 2. etasje
4611 Kristiansand

/ Bygger verdens første fibertaukran

Når du skal løfte en 150 tonn tung dings fra 4000 meters dyp, har MacGregor akkurat det du trenger.

Store offshorekraner, som MacGregor har spesialisert seg på, bruker tradisjonelt tykke stålvaiere som tau. Stål veier mye, så løftekapasiteten til kranen blir i praksis redusert på større havdyp, fordi mye av løftekapasiteten går med til å løfte selve stålvaieren. På den nye kranen er stålvaieren erstattet av fibertau, som ikke bare veier mindre, men som flyter i vann og dermed ikke belaster kranens totale løfteevne.

En tradisjonell kran med 150 tonns løftekapasitet kan ikke løfte mer enn 40-50 tonn på 4000 meters dyp, fordi 4000 meter stålvaier alene veier over 100 tonn. Men en tilsvarende fibertaukran kan løfte 150 tonn på 4000 meters dyp, fordi tauet i praksis ikke veier noe.

Revolusjonerende teknologi

I samarbeid med underleverandører har MacGregor utviklet løsninger som motvirker tekniske utfordringer, som for eksempel varmeutvikling, som til nå har hindret utbredt bruk av fibertau på store kraner. Tauets egenskaper gjør at kranene kan settes på mindre skip, som er raskere og rimeligere, både å bygge og operere, enn store skip. DNV-GL har også vært med hele veien og både teknologien og kranen blir fullt sertifisert i henhold til deres nyeste regelverk.

Fibertaukranen er den foreløpig siste i en serie innovasjoner fra MacGregor Norway. Selskapet, med hovedkontor i Arendal og en stor avdeling i Kristiansand, har de siste årene vunnet flere internasjonale innovasjonspriser.

Forskning og utvikling

MacGregor Norway har og har hatt flere forsknings- og utviklingssamarbeid, blant annet med Universitetet i Agder og Mechatronics Innovation Lab, og har dessuten deltatt i flere utviklingsprosjekter med andre selskaper i samme bransje. Selskapet har investerer tungt i kompetanse, forskning og innovasjon. Innen løfteteknologi er det få områder i verden som har høyere kompetanse enn kristiansandsregionen. Bedriften er også verdensledende innen laste- og losseløsninger for olje- og gassindustrien.

Ledende kompetanse ligger ikke bare bak MacGregors fibertaukran, men også selskapets forankringsløsninger for verdens første flytende vindpark, verdens første offshorekran med bevegelseskompensering i tre dimensjoner og bevegelseskompenserte gangveier for offshore vind. Det store kompetansemiljøet på Sørlandet har gjort at MacGregor-konsernet har plassert alle sine offshoreløsninger under MacGregor Norway. Det er en honnør fra et verdensomspennende konsern.